Almega på väg att dra igång strejken inom skärgårdstrafiken

Seko – Service- och kommunikationsfacket svarade under kvällen ja till ett slutbud från medlarna i den stundande skärgårdskonflikten. Almega svarade dock nej och om inget oförutsett inträffar har nu en arbetsgivarorganisation för första gången på länge startat en konflikt på den svenska arbetsmarknaden.

- Det är häpnadsväckande att Almega väljer att dra igång en konflikt för ett avtal som innebär att våra medlemmar skulle få samma som vad anställda på den övriga arbetsmarknaden fått, säger Seko:s avtalssekreterare, Valle Karlsson.

Medlarbudet innehöll ett 36-månaders avtal och har ett värde på 6,8 procent. Vidare föreslog medlarna att en arbetsgrupp mellan parterna skulle tillsättas för att genomlysa det nuvarande kollektivavtalet. Detta skulle sedan ligga till grund för nästkommande avtalsrörelse.

- Almegas agerande kan inte annat än att betraktas som oseriöst. Å ena sidan säger de att de är beredda att ge oss 6,8 procent om vi är med på att diskutera avtalskonstruktionen. Å andra sidan säger de nej till medlarnas bud som öppnar upp för en diskussion om avtalet och som vi har sagt ja till. Nu är det upp till Almega att förklara varför de väljer att dra igång en konflikt för de människor som kommer att drabbas, säger Valle Karlsson.

- Innehållet i det nuvarande avtalet har skrivits på av både Almega och Seko utan konfliktvarsel. Almega Tjänsteföretagens direktör, Stefan Koskinen, sågar nu helt sina företrädare som undertecknade avtalet genom sitt agerande i denna avtalsrörelse, fortsätter Valle Karlsson.

 

Tags: skärgård, kollektivavtal, strejk, varsel, avtalsrörelse, almega